Censor Boxes

Wooden boxes, archival prints of digitally edited original ink artworks, each box a limited edition of 3
Ξύλινα κουτιά, αρχειακές εκτυπώσεις ψηφιακής επεξεργασίας πρωτότυπων έργων με μελάνι, κάθε κουτί μια περιορισμένη έκδοση από 3
25 x 25 x 10 cm (closed box/κλειστό κουτί)
2015

Censor Box I
Censor Box II

Μη Ένοχες Απολαύσεις / Un Guilty Pleasures
Cantina Tropicana Thessaloniki, Dora Vasilakou, March 2015

Άκης Καράνος, Αλεξάνδρα Κουμαντάκη, Ειρήνη Προβίδα, HOPE, Ιάσoνας Καμπάνης, Lebaniz Blonde, Πυθαγόρας Χατζηανδρέου, Ρίτσα Καραμέτου

Επιμέλεια: Δώρα Βασιλάκου

Η εμφάνιση των «ένοχων απολαύσεων» αλλάζει περιεχόμενο και σημασία με την πάροδο του χρόνου. Έτσι από το 1860 που για πρώτη φορά εμφανίστηκε στους New York Times η φράση «ένοχες απολαύσεις» και αναφέρονταν στην πορνεία, ακολουθεί μία μεγάλη παύση, ώσπου η έκρηξη της μαζικής κουλτούρας της δεκαετίας του ’90 επαναφέρει τις ένοχες απολαύσεις στην καθημερινής μας λεκτική κουλτούρα. Σήμερα, τον όρο «ένοχη απόλαυση» τον αναπαράγουμε τόσο εύκολα, για να εικονοποιήσουμε λεκτικά εν είδει δικαιολογίας την οποιαδήποτε επιλογή μας, η οποία αποκλίνει από το κοινωνικό προφίλ που θέλουμε να προβάλλουμε.

Η προβληματική με τις αποκαλούμενες «ένοχες απολαύσεις», δεν εντοπίζεται μόνο στο αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι δεν αποτελούν καν πραγματικό αδίκημα, που συνεπάγεται την ενοχή. Αφορά, πολύ περισσότερο, στις κοινωνικές και ηθικές προεκτάσεις με τις οποίες συνδέεται και στις πεποιθήσεις που αντανακλά. Πρόκειται για αξιωματικές θέσεις που προβαίνουν στην αξιολόγηση του πολιτιστικού αγαθού μέσα από μία ελιτίστικη κατηγοριοποίηση που συνεπάγεται και την πολιτιστική ιεραρχία.

Η συγκεκριμένη έκθεση εγκαινιάζει τον όρο μη ένοχες απολαύσεις ( un-guilty pleasures). Ορίζεται ως μία μικρή απόπειρα να απεμπολήσουν οι απολαύσεις την ενοχή και την «αμαρτία» και να ανοίξει ο χώρος στην ευχαρίστηση. Η έκθεση ξεδιπλώνεται σε δύο ξεχωριστά επίπεδα, τα οποία δρουν συμπληρωματικά. Ένας χώρος θα φιλοξενεί τις εικαστικές προτάσεις των καλλιτεχνών, ενώ από την άλλη ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος θα αποτελεί το Guilty Room, ένα διαδραστικό παιχνίδι με το κοινό, στο οποίο θα έχει αναρτηθεί ένας μεγάλης κλίμακας πίνακας ανακοινώσεων που ο θεατής θα μπορεί ελεύθερα να γράψει μία «ένοχη απόλαυση» του.

Censor boxes ονομάζονται τα ορθογώνια σχἠματα που χρησιμοποιούνται πάνω από κείμενα ή εικόνες για να καλύψουν σημεία που έχουν λογοκριθεί. Με την εμφάνιση μέσων ψηφιακής επεξεργασίας η χρήση τους αντικαταστάθηκε από τεχνικές όπως η μείωση της ανάλυσης (pixelisation) και τα censor boxes χρησιμοποιούνται πλέον για σάτιρα.

The rectangular shapes once used over texts or images to cover points that have been censored, are called censor boxes. With the advent of digital media, their use has been replaced by techniques such as reducing the resolution (pixelisation), and censor boxes are now being used for satire.